Michael Tretter: Lupínek jde do boje

Člen čtvrté generace rodu restauratérů šíří jeho slávu novým vynálezem – zdravými chipsy z řepy, jež prodávají i řetězce. Michael Tretter má zkrátka čich na místo na trhu.

Když Michael Tretter poprvé vkročil do staré továrny ve Stříbrné Skalici, která dlouhá léta chrlila typicky mastné české brambůrky, věděl, že právě našel ideální místo pro svůj nový byznys. Přijal několik místních lidí z vesnice, mezi nimi i bývalé zaměstnance továrny, halu vybavil novou technologií, přivezl několik tun řepy a celeru a týdny strávil tím, že jim osobně vysvětloval a názorně ukazoval, jak na nové lince správně vyrobit úplně jiné chipsy – křehké zeleninové.

V té době nikdo z místních netušil, že Michael Tretter je barmanskou celebritou s mezinárodními zkušenostmi a zeleninový byznys vznikl díky tomu, že byl vždy zvyklý nabízet hostům ve svém baru k drinkům ještě něco navíc. Přes deset let připravoval zeleninové speciality přímo v Tretter´s baru. A ať už šlo o mrkev naloženou v citronové šťávě, macerované brambory nebo právě starofrancouzský recept na zeleninové lupínky, všechny měly obrovský úspěch – přesto, že bary zpravidla nenavštěvují právě milovníci zeleniny.

Tento přístup je pro Michaela Trettera typický. Rád se inspiruje zahraničními trendy a v mnoha věcech byl na českém trhu průkopníkem. Jako první začal například po svém návratu z praxe v New Yorku nabízet prostřednictvím barmanského catering servisu přípravu míchaných nápojů.

„Všichni dodávali jen pivo a víno a nikdo nedělal koktejly, a tak jsem vymyslel mobilní bary, našel barmany a začal dodávat služby. Našel jsem skulinu na trhu a vybudoval úspěšný byznys. Otevřel jsem tenkrát lidem nový obzor, a to je myslím teď i případ tretter’s chipsů,“ vypráví s úsměvem muž, který má za sebou šestnáct let podnikání a který jako první v Česku nabízel i další specialitu, molekulární mixologii – zcela nový styl míchání koktejlů. jeho jméno nese kromě lupínků a baru na starém městě také kavárna a barmanská akademie a provozuje rovněž lázně monsoon spa na principu feng-šuej.

Vybrat správnou řepu

Michael Tretter je ten typ manažera, bez jehož dohledu se neobejde žádný důležitější krok, takže i retro obal s okýnkem pro lupínky navrhoval sám a společně s kolegou vybíral čtyři měsíce správnou odrůdu řepy. Výsledkem michaelova perfekcionismu je místo v úzké společnosti pěti světových firem, které tímto způsobem zeleninu zpracovávají. Vymyká se ale tím, že používá jen přírodní složky, frituje na palmovém oleji bez cholesterolu a nepoužívá konzervanty. „cílem je vybudovat takovou značku, aby se při vyslovení názvu tretter’s chips člověku vybavily rovnou zeleninové chipsy,“ říká podnikatel, jehož optimismus se zdá oprávněný – ať se totiž pustí do čehokoli, věnuje tomu absolutní pozornost a obrovské množství energie.

A touha dělat nové věci ho neopouští ani v soukromí. miluje adrenalinové sporty, má licenci pro seskok padákem, absolvoval potápěčské kurzy a jeho obličej dodnes nese stopy po omrzlinách z himálaje. má také slabost pro staré sportovní vozy a jediné, co ho přiměje k jemnému zvolnění zběsilého tempa, jsou jeho dva synové. možná z nich budou stejně úspěšní pokračovatelé devadesátileté rodinné tradice. „V hospodě jsem v podstatě vyrůstal. můj otec byl barman, pak šéf hotelu a můj děda, ten měl síť kaváren, do kterých dovážel vlastní kávu. když je všechny prodal, tak si koupil hotel, který mu ale v roce ’51 znárodnili, a praděda, ten měl zájezdní hostinec. k takovému jménu musí mít člověk chtě nechtě zodpovědnost a úctu.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *